Spring naar content
Home / Blog / pepernoten fudgecake

Heerlijk avondje...

Pepernoten fudgecake

 

Laat dat heerlijk avondje maar komen..

Sinterklaas, piet en pepernoten, overal pepernoten! onze zoon heeft het nergens anders meer over. Voor ons de perfecte inspiratie om zelf met pepernoten aan de slag te gaan.

 

Ingrediënten: 

325 gram bloem
240 gram boter
120 gram kristalsuiker
120 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
4 eieren
200 ml melk
2 theelepels speculaaskruiden
Een snufje zout
2 à 3 handjes kruidnoten

 

Voor de topping:
100 gram kristalsuiker

3 grote eetlepels water

50 gram boter

flinke scheut room

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bak een bakblik en bekleed het met bakpapier (neem je een traditioneel bakblik dan het je net iets teveel beslag en kun je nog 6 cupcakes extra maken)

Mix de boter met de kristal- en de basterdsuiker en een snufje zout tot een gladde, egale massa. (als de boter op kamertemperatuur is dan krijg je een zachter mengsel.

Voeg  één voor één de eieren toe en meng die door de suikerboter massa. Doe daarna de bloem, speculaaskruiden, het bakpoeder en de melk erbij. Mix dan alles door elkaar tot een mooi glad beslag.
Roer de kruidnoten door je beslag naar smaak.
Giet je beslag in de beklede cakevorm en bak hem in 50 à 60 minuten gaar in de oven. Check je cake voordat je hem eruit haalt. Als je er met een satéprikker of mes in prikt en die komt er droog weer uit, dan is je speculaascake gaar. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Als de cake redelijk afgekoeld is haal je 'm uit de vorm en presenteer op een schaal of plank.

 

Ondertussen ga je de caramelfudge topping maken:

Zet een pannetje op matig hoog vuur en laat de suiker smelten (niet roeren!) als de suiker bruin begint te kleuren voeg je het water toe en even later de boter. Wacht tot het geheel helemaal gesmolten is maar de suiker mag niet verbranden want dan wordt de caramel bitter. Voeg als laatste de room toe deze kun je als licht verwarmen in de magnetron anders kristaliseert de caramel weer. Roer het geheel even door en schenk dan voorzichtig over de bovenkant van de cake. Strooi er nog wat pepernoten overheen en klaar is kees!

 

Dat wordt smullen met het hele gezin...

pepernoten