Spring naar content
Home / Blog / kruidentuintje -bonenstoof

Kruidentuintje

Zomerse Mexicaanse bonenstoof

 

Bonen, voor de meeste mensen niet de meest voor de hand liggende maaltijd. Toch met de juiste ingrediënten maak je er een topgerecht van!

een van onze favorieten voor een snelle gezonde maaltijd...

 

Ingrediënten:

- diverse bonen (3 soorten) uit blik is prima. bijvoorbeeld: zwarte bonen, chili bonen, bruine bonen
- kikkererwten (uit blik is prima)
- kipdij of kipfilet
- diverse soorten groenten. uit is een must, verder bijvoorbeeld: aubergine, paprika, courgette en champignons
- kerstomaatjes
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 theelepel chili kruiden  en 1 theelepel kerrie kruiden en 2 theelepels paprikapoeder (bij voorkeur gerookt) 1/2 theelepel five spice kruiden

- peper en zout naar smaak
- knoflook pasta

- heel veel verse kruiden: koriander en munt zijn een must, verder bijvoorbeeld: maggie kruid, bonenkruid, platte peterselie

 

Ingrediënten tortilla chips:

- ronde volkoren tortilla's
- 2 eetlepels olie (bij voorkeur archide)
- Peper en zout, naar smaak toevoegen

 

Bereiding:

Vewarm de oven voor op 200c. snijd plakjes/driehoekjes of leuke figuurtjes van de tortilla. Leg ze met bakpapier op de bakplaat van de oven. bestrooi met peper/zout en 2 eetlepels olie en eventueel wat chilikruiden. bak de tortilla chips in 10 minuutjes krokant. (heb jij een snelle oven? let dan goed op dat je ze niet zwart laat worden en check tussendoor of ze al krokant zijn)

 

Snijd de kip en groenten in blokjes. Bak de kip aan met peper/zout snufje paprikakruiden en snufje kerriekruiden. Als de kip licht begint te kleuren voeg je de ui toe en bak even mee. Als de kip goudbruin en de ui glazig ziet voeg je de overige groenten toe. Bak 5 minuten. Ook de tomatenpuree mag bij het geheel in de pan. Laat de tomatenpuree even 5 minuten mee bakken zodat de puree kan ontzuren.

 

Nu zijn de kikererwten en bonen aan de beurt. spoel alle bonen en kikkererwten even schoon met water zodat het overtollig zetmeel wegspoelt. Voeg de bonen enz. toe aan het kip/groentenmengsel en voeg de overige kruiden (chili, paprika, kerrie, five spice) toe. Ook 2 theelepels knoflookpasta mag je nu toevoegen. Een klein scheutje agave siroop is ook heerlijk erdoor voor een nog iets rijkere smaak aan het gerecht.

Laat het geheel even lekker stoven in de pan. als je het geheel na 10 minuten niet smeuig genoeg vind mag je er gerust nog wat tomatenpuree aan toevoegen. Snijd de tomaatjes door de helft en snijd alle verse kruiden fijn en voeg deze als laatste toe aan de bonenstoof. laat dit nog een paar minuutjes sudderen en klaar is kees!

 

Lekker met guacamole! het liefst zelfgemaakt maar er zijn ook lekkere kant en klare varianten te koop..

Rijpe avocado prakken, peper/zout toevoegen en chilikruiden toevoegen, naar smaak een gesnippert uitje erdoor mengen en limoensap toevoegen...

 

 

IMG_1047