Spring naar content
Home / Blog / kruidentuintje – Cheesecake

Kruidentuintje

Cheesecake met appel & verse kruiden

Een echte lente-versnapering met een zonnig smaakje! De verrassende combinatie van appel, sinaasappel,
munt en lavendel maakt deze cheesecake extra lekker. Liever een gezondere versie? Zie onze tips. Perfect om
samen te maken met je gezin of als je even je gedachten wilt verzetten.

 

Ingrediënten cheesecake
- 75 ml vers geperst sinaasappelsap (+/- gelijk aan sap van 1 sinaasappel)
- 50 ml sinaasappellikeur, bijv. Grand Marnier (Geen likeur in huis en ga je liever niet op pad? Gebruik
dan extra sinaasappelsap.)
- 100 gr appelstukjes
- 150 gr biscuits voor de bodem
- 85 gr boter (+ een beetje extra voor het invetten van je springvorm)
- 3 eieren
- 150 gr suiker
- 500 gr roomkaas (Liever een gezondere variant? Gebruik hüttenkäse-kwark i.p.v. roomskaas.)
- 250 gr crème fraîche (Liever een gezondere variant? Gebruik skyr i.p.v. crème fraîche.)
- 1 eetlepel Maizena

 

Ingrediënten garnering
- Verse kruiden: munt, citroenmelisse en evt. blaadjes van lavendeltak
- Appelpartjes (Sprenkel citroensap over de appelpartjes, zo worden ze niet bruin.)
- Biscuits of kleine koekjes
- Sinaasappelrasp

 

Keukengerei
- Bakpapier
- Mixer en/of keukenmachine
- Springvorm

 

Bereiding
Laat het sinaasappelsap met de likeur en appelstukjes in een pan 10 min. zachtjes koken. Laat daarna afkoelen.
Verwarm de oven op 175 graden, bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met
boter. Verkruimel de biscuits met een keukenmachine (met de hand kan ook door ‘grof geweld’), smelt de
boter, schep boter door koekkruim en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk met de bolle kant van
een lepel gelijk. Zet de bodem tot verder gebruik in de koelkast.

 

Splits de eieren. Mix het eigeel met suiker tot een glad mengsel. Klop beetje bij beetje de roomkaas, crème
fraîche en Maizena erdoor. Schep ook de appelstukjes (met een heel klein beetje van het vocht) door het
mengsel. Mix het eiwit apart stijf en spatel dan door het mengsel. Verdeel het mengsel over de taartbodem en bak de cheesecake in circa 50 min. gaar.

 

Neem de taart uit de oven en laat 15 min. afkoelen in de vorm. Snijd de randjes los en laat vervolgens verder afkoelen in de koelkast.
Als de taart helemaal is afgekoeld kun je hem versieren met appelpartjes, biscuits en fijngehakte verse kruiden.
Heb je sinaasappelschil over? Rasp dan ter garnering ook nog wat sinaasappelschil over de cheesecake.
Succes!

 

En vergeet dit lekkers niet te delen met de mensen om je heen die het nu extra moeilijk hebben. Steek
ze waar mogelijk een hart onder de riem. Stay safe!