Home / Blog / Wintergolfen

Wintergolfen

Tips voor golfen in koude omstandigheden, sommige vanzelfsprekend andere misschien minder.

 

Fysiek:

Zorg ervoor dat je lijf klaar is voor het golfen, in koude omstandigheden is een goede warming-up nog belangrijker om te zorgen voor meer spelplezier, minder blessures, kortom een fijn rondje golf.

  • sta een aantal keren achter elkaar op en ga weer zitten, een goede manier om je totale bloedcirculatie aan te sporen.
  • Gebruik een lang ijzer voor je balans en zwaai je benen en heupen goed los, en meerdere richtingen(Herhaal 8-10 keer per been)
  • Draai een aantal keren je romp los en warm, met gestrekte armen (evt. houd je er een stok tussen), begin rechtopstaand en neem langzaam meer de golfhouding aan. (Herhaal 8-10 keer)

Trek passende kleding aan. Let er hierbij op dat je kleding je beweeglijkheid niet te zeer beperkt, er is tegenwoordig veel functionele nauwsluitende flexibele thermokleding te krijgen. Kleed jezelf in laagjes zodat je makkelijk wat kan aan en uittrekken wanneer de omstandigheden dit vragen.

Het warmhouden van je handen is heel belangrijk. Als je handen koud worden verlies je het gevoel en dat is funest voor je spel. wintergolfhandschoenen en handwarmers kunnen een goed alternatief zijn. Te koop bij Kapèlkeshof

Zorg voor de nodige brandstof, neem een warm drankje mee de baan in. Maak na 9 holes een welverdiende tussenstop in het clubhuis om even op te warmen en de inwendige mens te verzorgen, een warme chocomel of kopje thee, al dan niet met iets zoets, is op deze dagen geen overbodige luxe.

 

Techniek:

Ben realistisch, als het koud is heb je de neiging om een beetje in elkaar te zakken, je maakt dan al vaak een korte snelle swing, Let erop om je backswing helemaal af te maken en dan rustig over te laten gaan in je downswing, maak deze ook af. Let er in koude omstandigheden extra op om je ritme te handhaven.

 

Materiaal:

Bij koud weer vliegt je bal minder ver, je zou dan eventueel een zachtere bal kunnen nemen om dit iets te compenseren, Let er daarnaast op dat je in de winter vaak beter kan spelen met een (fel)gekleurde bal, je witte bal is soms moeilijk terug te vinden. Probeer je bal warm te houden, stop hem in je zak als dat kan, voor aanvang van je ronde en tussen het spelen van de holes.

Laat je clubs en spullen de avond voordat je gaatspelen niet in de auto liggen, houdt ze binnen en warm om te voorkomen dan de grips koud en hard worden. Omdat je geneigd bent een korte swing te maken kan het ook helpen om een club extra te nemen om zodoende het afstandsverlies te compenseren.

Denk aan winter-tees, als het echt gevroren heeft lukt het vaak niet om de ‘gewone tees’ de grond in te krijgen. Ook goed golfmateriaal koop je bij Kapelkeshof.

 

Mentaal:

Wees realistisch, verwacht niet dat je hetzelfde speelt als wanneer het warmer is. Je bal is kouder en je spieren zijn niet zo flexibel. Je gaat de bal nog niet zo ver slaan. Daarnaast is de baan onberekenbaar, je weet niet wat er gebeurd wanneer je bal land, soms zal hij meteen stoppen, soms vliegt of rolt hij meters door, verbaas je niet over totaal onverwachte stuiten, ook wanneer ze niet in je voordeel zijn. Dit is allemaal onderdeel van het golfen in winterse omstandigheden, geef niet op probeer er gebruik van te maken. Probeer je bal te laten landen waar je dat zou willen, wat er daarna gebeurt kun je niet echt controleren. Accepteer het resultaat en probeer de volgende bal weer zo te benaderen.

Zit het tegen? Bedenk dan dat het lekker buiten bezig zijn op een mooie locatie met een tijdverdrijf dat je leuk vindt en met fijne medegolfers op zich eigenlijk al genoeg beloning is . Je hebt iets goeds gedaan voor je lijf en geest, de elementen getrotseerd en overwonnen.

Een mooie gedachte als je na je rondje van een welverdiende versnapering gaat genieten in het warme clubhuis.

 

Veel golfplezier gewenst!

actueel